Юридичні поради, допомога при ДТП, спілкування з ДПС, трактування ПДР

Модератори:Jarevych, Жульєн, Yelik, Dimon, Denja, NIK

Відповісти
Діяльність ДАІ. Спілкування і дії. Обговорення.
Morozov
Дякував (ла): 0
Подякували: 0
Re: Діяльність ДАІ. Спілкування і дії. Обговорення.

Повідомлення Morozov » Вів, 15 лютого 2011, 21:57

igorok писав:ну хз, помойму це заслужено, владу потрібно поважати,
Таку як в нас треба зневажати.
igorok писав:але хамити, понтуватись і т.д. не варто.
Я б не сказав що там хтось хамив, на диво і водій і інспектор вели себе достойно, а от що до "понтування " погоджуюсь, бо як би він був дійсно розумним, то не сказавби що відмовляється передавти документи, та ще на їхню камеру.
Щодо помсти, то мені здається ще це скоріше не помста ДК, а просто показове увязнення, щоб народ навіть і не думав про якісь свої права.

vasylms
Ім'я:Василь

Повідомлення vasylms » Сер, 16 лютого 2011, 12:27

igorok писав:Але тут дядько дуже правильний і начитаний попався, по закону кажете хотів, а який закон дає право не передати документів, якщо не назвали причину зупинки?
Зараз пропробую відповісти вам на це запитання.
Почнемо з закону про міліцію.
Зупинка.
Стаття 11. Права міліції
Міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право:
21)зупиняти транспортні засоби:
в разі порушення правил дорожнього руху,
наявних ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту
або забруднення ним навколишнього середовища,
а також при наявності даних про те, що він використовується з протиправною метою;
Перевірка документів.
Стаття 11. Права міліції
2) перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, що посвідчують їх особу, а також інші документи, необхідні для з'ясування питання щодо додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладено на міліцію;
Обовязки водія записані в ПДР.
2.4. На вимогу працівника міліції водій повинен зупинитися з дотриманням вимог цих Правил, а також:
а) передати для перевірки документи, зазначені в пункті 2.1;
Ситуація 1. Все згідно законодавства.
Водій автомобіля порушує ПДР.
Інспектор відповідно до закону про міліцію ст.11 ч.21 зупиняє транспортний засіб.
Водій вчинив правопорушення і відповідно до закону про міліцію ст.11 ч.2 інспектор перевіряє документи водія.
Водій згідно відповідно до ПДР п.2.4 передає документи інспектору на його вимогу.(вимога є законною).
Ситуація 2. Сумна реальність.
Водій автомобіля не порушує ПДР.
Інспектор без причини зупиняє транспортний засіб.(порушує закон)
Інспектор вимагає від водія передати документи, не маючи на те законних підстав.(порушує закон)
Водій відповідно до
Статті 60 Конституції України. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.
Це значить, що якщо вказівка перевіряючого незаконна, Ви маєте право не виконувати таку вказівку. Це право – КОНСТИТУЦІЙНЕ і НЕПОРУШНЕ.
відмовляється виконувати незаконні вимоги інспектора.
Водія садять на 5 діб, щоб інші "боялись і не насміхались".
igorok писав: Хочеш по закону - передай документи, (бо це законна вимога) і паралельно подай позов до суду за те, що тебе зупинили без причини - от це буде правильно.
Позов до суду за незаконну зупинку, вже подавали активісти ДК.
Можете почитати, які результати http://roadcontrol.org.ua/node/603.

PS. Хоча на мою думку якщо є бажання якось покращити роботу ДАЇ то потрібно працювати в іншому напрямку. Наприклад, позбавляти інспекторів так званих "кормушок".

Святослав
Ім'я:Святік
Стать:чоловік
Контактна інформація:

Повідомлення Святослав » Сер, 16 лютого 2011, 12:41

vasylms, адвокат. ;)

igorok
Ім'я:Ігор
Дякував (ла): 5 рази
Подякували: 3 рази
Контактна інформація:

Повідомлення igorok » Сер, 16 лютого 2011, 13:19

vasylms писав:Інспектор без причини зупиняє транспортний засіб.(порушує закон)
vasylms писав:Інспектор вимагає від водія передати документи, не маючи на те законних підстав.(порушує закон)
vasylms писав:2.4. На вимогу працівника міліції водій повинен зупинитися з дотриманням вимог цих Правил, а також:
тут десь сказано "...зазначені в пункті 2.1., за наявних на те законних підстав"? Розумію, що ПДР це не Закон, а лише постанова, і юр. сила в неї менша, але
vasylms писав:Статті 60 Конституції України. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.
Чи водій апріорі знає, що це явно злочинний наказ? Перед ним працівник міліції, котрий в формі, зі службовим автотранспортом, посвідченням і жетоном. Відповідно до ПДР явно має право вимагати предявити документи
vasylms писав:2.4. На вимогу працівника міліції водій повинен зупинитися з дотриманням вимог цих Правил, а також:
нагадаю - це обов,язок, а не право. Крім того, в працівника міліції може бути підозра\оперативна інформація і т.д., керуючись якою, він і приймає рішення зупинити ТЗ. Нагадаю
vasylms писав:Стаття 11. Права міліції
2) перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, що посвідчують їх особу, а також інші документи, необхідні для з'ясування питання щодо додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладено на міліцію;
а це вже Закон, тобто як водій може визначити чи є в міліціонера підозра чи нема, а від цього залежить чи це явно назаконна вимога чи ні?
vasylms писав:Це значить, що якщо вказівка перевіряючого незаконна, Ви маєте право не виконувати таку вказівку. Це право – КОНСТИТУЦІЙНЕ і НЕПОРУШНЕ.
і тепер найцікавіше: тут посилаються на 60 ст. Конституції, яка виправдовує дії водія, АЛЕ в даній ситуації ми маємо 2 дії (правочини) працівника міліції 1. Зупинка 2.Вимога пред,явити документи. За логікою vasylms, явно незаконні вимоги можна не виконувати, то може тепер не зупинятись на вимогу працівника ДПС, бо я впевнений, що це не законна вимога, так як я -
vasylms писав: Водій автомобіля не порушує ПДР.
П.С. Я не адвокат, але думаю висловився зрозуміло.

vasylms

Повідомлення vasylms » Сер, 16 лютого 2011, 14:08

igorok писав: Чи водій апріорі знає, що це явно злочинний наказ? Перед ним працівник міліції, котрий в формі, зі службовим автотранспортом, посвідченням і жетоном. Відповідно до ПДР явно має право вимагати предявити документи нагадаю - це обов,язок, а не право. Крім того, в працівника міліції може бути підозра\оперативна інформація і т.д., керуючись якою, він і приймає рішення зупинити ТЗ. ... тобто як водій може визначити чи є в міліціонера підозра чи нема, а від цього залежить чи це явно назаконна вимога чи ні?
Водій може просто запитати в інспектора про причину зупинки та причину перевірки дукументів.
І інспектор зобовязаний відповісти.
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
Н А К А З
27.03.2009 N 111
15.5. Під час звернення до водія працівник Державтоінспекції
МВС зобов'язаний прикласти праву руку до головного убору,
привітатися, чітко й зрозуміло відрекомендуватися, назвати свою
посаду, звання та прізвище, висловити вимогу про передачу водієм
документів, зазначених в пункті 2.1 ПДР, для перевірки та повідомити про причину зупинки транспортного засобу і суть скоєного правопорушення.

Якщо причина зупинки та порушення є то дії інспектора цілком законні, а якщо немає то незаконні.
igorok писав: і тепер найцікавіше: тут посилаються на 60 ст. Конституції, яка виправдовує дії водія, АЛЕ в даній ситуації ми маємо 2 дії (правочини) працівника міліції 1. Зупинка 2.Вимога пред,явити документи. За логікою vasylms, явно незаконні вимоги можна не виконувати, то може тепер не зупинятись на вимогу працівника ДПС, бо я впевнений, що це не законна вимога, так як я -
vasylms писав:Водій автомобіля не порушує ПДР.
Не треба впадати в крайнощі.
Водій не знає чи вимога інспектора про зупинку є законною чи незаконною(можливо водій несвідомо порушив ПДР, або інспектор замітив технічну несправність автотомобіля, або таке ж саме авто знаходиться в розшуку чи причетне до ДТП .....). Тому він і виконує вимогу про зупинку.
Потім водій від інспектора дізнається що вимога про зупинку була незаконною і відмовляється виконувати подальші незаконні вимоги інспектора.

vasylms

Повідомлення vasylms » Сер, 16 лютого 2011, 14:27

Я не заохочую всіх не показувати документи інспекторам.
Просто намагаюсь пояснити чим керуються активісти ДК.
Коли мене зупиняють без причини, стараюсь лагідно і тактовно пояснити інспекторам, що вони порушують закон.
Але для того щоб вони "не переживали" що я якийсь злочинець завжди показую документи через вікно. Інколи якщо інспектор дуже впертий то передаю документи для того щоб не створювати конфліктної ситуації.
igorok писав:Я не адвокат, але думаю висловився зрозуміло.
я також не адвокат і не юрист, а просто читаю закони.

Morozov

Повідомлення Morozov » Сер, 16 лютого 2011, 15:23

vasylms,
доказувати пану igorok, не має смислу ,це той тип людей які не хочуть знати свої права, і тим паче відстоювати їх. ;)

Morozov

Повідомлення Morozov » Сер, 16 лютого 2011, 20:54

Нарада у ДАІ, оголошення плану :shock

Просто піпец

Vusiko
Ім'я:Олексій
Дякував (ла): 3 рази
Подякували: 2 рази

Повідомлення Vusiko » Сер, 16 лютого 2011, 21:00

Morozov писав:Нарада у ДАІ, оголошення плану
Диб..ли, в Росії відмінили ці плани і зробили план по зменшенню аварвйності, ото я розумію мудра річ

Morozov

Повідомлення Morozov » Сер, 16 лютого 2011, 21:04

Ще одна планьорка:

cat-yellow
Ім'я:Михайло
Дякував (ла): 222 рази
Подякували: 72 рази

Повідомлення cat-yellow » Сер, 16 лютого 2011, 21:35

я плачу і фігєю...

igorok
Контактна інформація:

Повідомлення igorok » Сер, 16 лютого 2011, 22:23

vasylms писав:Водій може просто запитати в інспектора про причину зупинки та причину перевірки дукументів. І інспектор зобовязаний відповісти.
погоджуюсь
vasylms писав:Якщо причина зупинки та порушення є то дії інспектора цілком законні, а якщо немає то незаконні.
ну якщо зупинив - значить була на те причина (бажання збити грошей-тоже причина :D ) Самі подумайте, щоб зупинка була законна - достатньо мати підозру
vasylms писав:Стаття 11. Права міліції Міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право: 2) перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи,
тепер включаємо фантазію: операція "И-відпрацювання міста" 03:45 ночі, їде машина БМВ, глухо тонована, швидко, по середині дороги, і тут в працівника міліції виникає підозра - бандити зброю везуть\наркотики\вкрали щось(поступила оперативна інформація, що на тому проспекті де патрулює наш співробітник вирвали сумку в жінки і втікли на чорній машині, номера і марку не розгледіли, нагадаю ніч, машин мало, а тут їде чорна, одна на весь район)\вкрали машину\вкрали БМВ :shock \втікають з місця дтп\п,яний за кермом (бо вікна запотіли)\водій без документів (бо різко звернув побачивши попередній патруль, котрий повідомив по рації нашого працівника міліції про підозрілу поведінку)\талон ТО чи номера фальшиві\димить з вихлопної сильно (значить забруднює навколишнє середовище)\ліва фара блимає(технічна несправність)\надто молодої зовнішності водій (можливо ще не має прав) і так причин для підозри маємо тучу.

Візьмемо за приклад таку ситуацію: бачили коли рушав і заглох чи шарпав, отже є підозри що: технічно неспраний БМВ, водій п,яний чи надвіганий і не може керувати авто, вкрав і не знає як їхати, або прав не має і не вміє їхати). Підозра є? Все законно? Зупиняють.
М - привітався, відрекомендувався, все як має бути, "Ваші документи"
В - Причина зупинки?
М - Відпрацювання міста бла-бла-бла, характер руху Вашого авто викликає підозру
В - пшол на , мене Ваші відпрацювання не гребуть, але Ваших внутрішніх документів я начитався, , і ніразу мої рухи не підозрілі, а ви бандит шось тут в мене вимагаєте, давай понятих і т.д. і т.п.
Так от, де тут незаконні дії дайця? Підозру має - має, доки вимагати може - може (зобов,язаний навіть, а гроші ні прошу зауважити), а водій чинить непокору, попадає в райвідділ(а не канаву з поломаними ребрами) далі суд (це окрема тема) отримує передбачене Законом покарання, занавіс, аплодисменти.
Ніяких крайнощів, але взірвали в Макіївці будівлю, люди бачили як відїхала від неї червона мазда 626, починається відпрацювання міста, зупиняють умніка, а він каже "пофіг мені ваші відпрацювання, вони мене не стосуються" бо я знаю, що є 4 причини зупинки і ніц не покажу, і ваще подзвоню в СБУ. Але наказ 111 це суто для гайців, а не для водіїв, для водіїв є правила, ними вони повинні керуватись в першу чергу. Є підозра на порушення рамок роботи даі-в суд і тут і вже посилатись на наказ 111, а не так:гайор порушив внутрішні нормативи - значит і я можу порушувати вимоги правил.Не підняв праву руку до головног убора - всі подальші дії і вимоги незаконні. Дєтский сад я Вам кажу %) От так я приблизно то бачу.
vasylms писав:Потім водій від інспектора дізнається що вимога про зупинку була незаконною і відмовляється виконувати подальші незаконні вимоги інспектора.
Тобто спочатку виконує незаконну вимогу (згадуємо ст.60), а вже потім взнає шо то було незаконно правда? Але то вже ніц не дасть, бо вимога виконана. А з чого він взяв, що подальші дії також незаконні? як зупинка пов,язує законність перевірки документів? а якщо його не зупиняли, а підійшли до припаркованої машини, дочекались власника і кажуть: покажіть доки, здається ваш талон\номера фальшиві. Відповідь ідіть в опу, я нічого не порушив, причини зупинки 4 %)
vasylms писав:Просто намагаюсь пояснити чим керуються активісти ДК.
а я намагаюсь пояснити чим керувались дайці. Коли є спір перших і других - рішає суд (то окрема тема)
Morozov писав:доказувати пану igorok, не має смислу ,це той тип людей які не хочуть знати свої права, і тим паче відстоювати їх.
Шановний, не тобі давати оцінку до якого типу людей я відношусь, ми з тобою взагалі не знайомі, висловлюйся коректніше. Мені нічого доказувати не треба, це публічний форум і ту йде публічне обговорення, я маю свою позицію і відстоюю її, маєш шось проти? - аргументуй, поспілкуємось ;) Права я свої знаю і користуюсь нами на власний розсуд, маю право, але крім прав є обов,язки, але пан Morozov, не хоче знати своїх обов,язків, і тимбільше відстоювати їх, тому доводити йому я нічого не буду.
Їдемо далі? 8-)

Dima
Ім'я:Dima

Повідомлення Dima » Сер, 16 лютого 2011, 22:59

значить так, у дайців є список угнаних машин, і він може зупинити любу машину, любу. в тому списку починаючи від мерса і закінчуючи побєдою, тіпа перевірка агрегата. а так менти козли, які стоять на дорозі, і просять щоб їм дихнули в харю :)
менти козли

igorok
Контактна інформація:

Повідомлення igorok » Сер, 16 лютого 2011, 23:01

Dima, вірно підмітив :beer

Myself
Ім'я:Oleksandr
Номер:ВС 0990 ВО
Дякував (ла): 19 рази
Подякували: 71 рази
Контактна інформація:

Повідомлення Myself » Чет, 17 лютого 2011, 15:59

От ми тут сперечаємось, закони цитуємо, Конституцію всує згадуємо, а ті [цензура] план виконують - і їм начхати на наші права, на охорону правопорядку, на забезпечення безпеки руху і т.д. Вищевикладене відео - ще одне підтвердження, що влади нема, а є організоване злочинне угрупування, у діях яких є тільки один мотив - нажива. Все інше - підпорядоване першому. Навіть якщо щось і робиться, то не для людей - а для звіту, як результат - похвала від начальства та продовження терміну повноважень. Повноважень грабувати...
"Нам не страшні московські воші. Нам страшні українські гниди."
Симон Петлюра

Петро
Дякував (ла): 23 рази
Подякували: 17 рази

Повідомлення Петро » Чет, 17 лютого 2011, 19:16

Я давно казав шо ДПС це-організована банда на дорозі :confused
xenum.ua
Чистка EGR i DPF 096_697_5730 (Новояворівськ)

Bober 2114
Ім'я:Тарс

Повідомлення Bober 2114 » Чет, 17 лютого 2011, 20:49

Давайте не будемо всiх пiд одну плаеку гребти. Всюди є люди, а е людиська. I порядок, на дорозi почнемо наводити кожен iз себе починаючи. Уявiть себе на мiсцi, нормального дайця, Ви спокiйно зупинили машину, а вам зразу, гавкають з вiкна... Я також працюю на держ роботi iмене, аж перевертає коли мене, кожен другий (без вiдповiдних знань i освiти)слюсар, чи бабуся, починають вчити, як я маю робити, сврю роботу. «В нашiй країні кожна кухарка знає, як керувати державою, але зупа в неї незавжди смачна»

Formula1
Контактна інформація:

Повідомлення Formula1 » Чет, 17 лютого 2011, 20:57

Myself писав:От ми тут сперечаємось, закони цитуємо, Конституцію всує згадуємо, а ті [цензура] план виконують - і їм начхати на наші права, на охорону правопорядку, на забезпечення безпеки руху і т.д. Вищевикладене відео - ще одне підтвердження, що влади нема, а є організоване злочинне угрупування, у діях яких є тільки один мотив - нажива. Все інше - підпорядоване першому. Навіть якщо щось і робиться, то не для людей - а для звіту, як результат - похвала від начальства та продовження терміну повноважень. Повноважень грабувати...
Formula1 писав:
- Петро, а какая численность милиции в Украине?
- Триста тысяч.
- Ага... А Партии регионов?
- Ну тысяч пятьсот.
- Угу... Ладно...
- А зачем тебе?
- Да вопрос в кроссворде попался: "Самая крупная украинская преступная
группировка".

В кожному жарті є доля правди (с) Але з кожним днем ця доля збільшується :sad

Morozov

Повідомлення Morozov » Чет, 17 лютого 2011, 21:11

Formula1 писав:В кожному жарті є доля правди (с) Але з кожним днем ця доля збільшується
Напевне правельніше буде:
В кожній правді є доля жарту.

Breaker

Повідомлення Breaker » Чет, 17 лютого 2011, 21:12

а от якби в нас не було зовсім такої організації як ДАІ, то було б краще?

Відповісти

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей