Модератори:Jarevych, Жульєн, Yelik, Dimon, Denja, NIK
Питанна до наших професіоналів по настройці часових затримок
-
- Ім'я:Олег
- Стать:чоловік
- Дякував (ла): 0
- Подякували: 0
- Контактна інформація:

Підкажіть будь-ласка як правильно настроїти часові затримки.
Автомобіль - Skoda Octavia (тур), Схема - фронт+тил+саб. Саб (JBL в заводському ящику з фазоінвертором) стоїть в багажнику повернутий в протилежну від задніх сидінь сторону). Фронт 2-полосний в штатних місцях(мідбаси в нижньому куті передніх дверей, твітери на рівні дзеркал. Тил - 3-полосні коаксиали врізані в задню полку. Все живиться зовнішніми підсилювачами. Голова - Alpine 9855r.
Пробував вимірювати відстані, але не знаю чи правильно міряв. Фронт міряв від позиції слухача до твітерів. саб міряв до крайньої дальньої точки посередині корпусу. Оскільки в мілісекундах не маю ніякого поняття які показники ставити, тому вибрав настройку по сантиметрах. Ось така вийшла картина (фото).
При такій настройці не скажу, що звук став кращий. Або я не так настроїв, або мені подобається не зовсім правильна схема звуку в машині.
Чекаю ваших порад.
Автомобіль - Skoda Octavia (тур), Схема - фронт+тил+саб. Саб (JBL в заводському ящику з фазоінвертором) стоїть в багажнику повернутий в протилежну від задніх сидінь сторону). Фронт 2-полосний в штатних місцях(мідбаси в нижньому куті передніх дверей, твітери на рівні дзеркал. Тил - 3-полосні коаксиали врізані в задню полку. Все живиться зовнішніми підсилювачами. Голова - Alpine 9855r.
Пробував вимірювати відстані, але не знаю чи правильно міряв. Фронт міряв від позиції слухача до твітерів. саб міряв до крайньої дальньої точки посередині корпусу. Оскільки в мілісекундах не маю ніякого поняття які показники ставити, тому вибрав настройку по сантиметрах. Ось така вийшла картина (фото).
При такій настройці не скажу, що звук став кращий. Або я не так настроїв, або мені подобається не зовсім правильна схема звуку в машині.
Чекаю ваших порад.
- Рост
- Контактна інформація:
Re: Питанна до наших професіоналів по настройці часових затримок
Та схема встановлення акустики, яку ти описав, уже "не зовсім правильна". Тому можливо ще не все втрачено для тебе, і тобі як раз подобається правильна :)
Для цього потрібно спершу відключити задні коаксиальні динаміки. Назавжди. І тут уже затримка буде потібна лише для сабвуфера, щоб він не локалізувався ззаду. Як бачиш, уже значно простіше :)
Для цього потрібно спершу відключити задні коаксиальні динаміки. Назавжди. І тут уже затримка буде потібна лише для сабвуфера, щоб він не локалізувався ззаду. Як бачиш, уже значно простіше :)
-
- Контактна інформація:
Рост, Дякую, пробував відключати задні динаміки - недостатньо об'ємне звучанна виходить. Можливо, що така різниця через те, що фронт в мене "бюджетний" - 2-компонентні DLS початкових серій (модель точно не пам'ятаю, RMS 70w/max 120w) здається Matador, їм вже біля 4 років). Передні двері обезшумлені, але кріплення мідбаса залишилось штатне пластмасове(я його обклеїв віброю).
Слухав декілька машин з компоновкою фронт+саб зроблених по всіх правилах, але всеодно там проситься задня підзвучка.
Слухав декілька машин з компоновкою фронт+саб зроблених по всіх правилах, але всеодно там проситься задня підзвучка.
- Рост
- Контактна інформація:
Тоді нічим зарадити не зможу, проблема в голові. Тій, що на шиї :) Тому що стерео-сигнал передбачає наявність двох джерел звуку - лівого і правого каналів. В ідеалі це два широкополосних динаміки. Така велика кількість динаміків в автомобілях пов'язана з неможливістю акустично правильного встановлення широкополосних динаміків в салоні, але будується автомобільна акустика саме таким чином, щоб максимально наблизитись до створення двох точкових джерел звуку шляхом зведення фаз, рівнів та інших характеристик акустичних компонентів. Введення ж ще пари додаткових випромінювачів в стерео систему призводить до погіршення відтворення стерео-образу. Можна називати це "об'ємністю" і ще як завгодно, але насправді це фазова каша, в якій неможливо розібрати джерела звуку. Тилова підзвучка має сенс лише в системі зі звуком 5.1, де є реальних шість каналів (а не два, як в стерео), і в кожному каналі своя музична інформація, розкладена аудіо процесором. Маю на увазі різні реалізації процесорів просторового звучання, а не процесора часових затримок, призначеного нівелювати різницю відстаней до динаміків, спростивши таким чином акустичне налаштування системи, правда, оплата за це буде погіршення інших характеристик звуку.
На завершення запропоную вашій увазі такий образ. Ви ідете по вулиці, і тут, на тротуарі стоїть ... ну нехай музикант, що бренькає собі на контрабасі. Звук контрабаса широкосмуговий, ви чуєте сам бас від струни, також більш високочастотний звук удару пальця по струні, чуєте високочастотні призвуки, коли струна, вібруючи, зачіпає за гриф, наприклад. І от, уявіть, що ви стоїте перед музикантом, а бас від контрабаса чути ззаду, удари пальців по струнах спереду, а високочастотні призвуки десь розбігаються по сторонах, і практично жодного звуку з того місця, де реально стоїть інструмент (так є у вашій і подібних автомобільних акустичних системах). Це можливо слухати?
На завершення запропоную вашій увазі такий образ. Ви ідете по вулиці, і тут, на тротуарі стоїть ... ну нехай музикант, що бренькає собі на контрабасі. Звук контрабаса широкосмуговий, ви чуєте сам бас від струни, також більш високочастотний звук удару пальця по струні, чуєте високочастотні призвуки, коли струна, вібруючи, зачіпає за гриф, наприклад. І от, уявіть, що ви стоїте перед музикантом, а бас від контрабаса чути ззаду, удари пальців по струнах спереду, а високочастотні призвуки десь розбігаються по сторонах, і практично жодного звуку з того місця, де реально стоїть інструмент (так є у вашій і подібних автомобільних акустичних системах). Це можливо слухати?
-
- Ім'я:Андрій

- Вкладення
-
- .jpg (44.47Кіб)Переглянуто 4532 разів
ЖИЗНЬ це є вєщь яка вася ніхто не поймe цієї вєщі і цю вєщь тяжко поняти ...
- Zhdan
- Контактна інформація:
Рост, п!дтримую на 100%. ПРАВИЛЬНИЙ звук можливий при як!сному фронт!. ! Не потр!бно портити звукову сцену тильними п!дзвучками. Звук по природньому сприймаеться якщо в!н перед слухачем на р!вны очей.
-
- Ім'я:Петро
- Контактна інформація:
да..... а про затримки так і ніхто нічого ненаписав, мені також цікаво як правильно виставити бо маю такий самий мафон, а виставити невмію! може хтось підкаже до кого звернутись? хто шарить по такому!!??
- Рост
- Контактна інформація:
@ПЕТРО
Затримки - це конкретний інструмент для досягнення конкретної цілі: зведення фаз компонентів для чіткого фокусування уявних джерел звуку. А у вас з Олегом яка ціль виставлення затримок? Щоб було, бо "мафон" таке вміє? Так мафон ще багато чого вміє, навже все з його можливостей потрібно задіювати без оглядки на необхідність?
Затримки - це конкретний інструмент для досягнення конкретної цілі: зведення фаз компонентів для чіткого фокусування уявних джерел звуку. А у вас з Олегом яка ціль виставлення затримок? Щоб було, бо "мафон" таке вміє? Так мафон ще багато чого вміє, навже все з його можливостей потрібно задіювати без оглядки на необхідність?
-
- Контактна інформація:
Випробував я різні варіанти фронт+саб і підстроював затримки, фронт+тил+саб і затримки - врезультаті виставив все по нулях як і було до того 

- hrdrive
- Контактна інформація:
Рост, В мене тоже є подібна проблема-саб стоїть в багажнику, і бас доноситься з запізненням...але на мафоні немає ніяких настройок щодо цього... чи реально щось виправити, чи тре купляти процесор?
INTE®©ULLE®™
- Рост
- Контактна інформація:
Щоб не попасти пальцем в небо, потрібно бачити перед собою конкретну систему. Тому краще при нагоді заїдь до мене, пояснити очно, що до чого займе 5 хвилин.hrdrive писав:Рост, В мене тоже є подібна проблема-саб стоїть в багажнику, і бас доноситься з запізненням...але на мафоні немає ніяких настройок щодо цього... чи реально щось виправити, чи тре купляти процесор?
- b_andriy
- Ім'я:Андрій
- Контактна інформація:
Рост, а то правда шо чим довший фазік в сабі тим більше запізнення?
- hrdrive
- Контактна інформація:
Рост, а де ви знаходитесь? бо шось я не вкурсі...
INTE®©ULLE®™
- fen
- Ім'я:Роман
- Дякував (ла): 1 раз
hrdrive, в Роста в підписі є сайт, на якому є адреса і контактні телефони 

- Рост
- Контактна інформація:
Куди запізнення? На поїзд? Можливо :)b_andriy писав:Рост, а то правда шо чим довший фазік в сабі тим більше запізнення?
Порт не робить запізнення. Він зсуває фазу, при чому нелінійно, чим нижча частота, тим більший зсув. А буде саб запізнюватись чи випереджувати - це вже від налаштувань усієї системи залежить.
Довжина ж порта і площа його поперечного перерізу відповідають за частоту налаштування фазоінвертора. Для конкретного динаміка і конкретної частоти налаштування їх співвідношення - величина стала. Порт можна зробити коротшим, але тоді його переріз доведеться зменшити, щоб не порушити частоту. А якщо його зменшити занадто сильно, порт перетвориться в свисток.
- hrdrive
- Контактна інформація:
fen, дякую, я щось недопер до того...
INTE®©ULLE®™
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей