Загальні питання по обслуговуванню та ремонту авто

Модератори:Jarevych, Жульєн, Yelik, Dimon, Denja, NIK

Зарядне до авто своїми руками.
VETERAN
Дякував (ла): 10 рази
Подякували: 32 рази
Re: Зарядне до авто своїми руками.

Повідомлення VETERAN » П'ят, 14 лютого 2014, 20:01

Я у себе взагалі ніякої електроніки не ставив, крім одного діода і куска ніхромового дроту. Простий транс з діодом ще й іншу функцію виконував - зменшував струм зарядки, в міру зарядки акумулятора. При старті струм зарядки був (середній) біля 10 ампер, а на кінці циклу зарядки (напруга на клемах 15,5 в) струм падав менше, ніж до 1 ампера. Так це все могло стояти скільки завгодно в режимі підтримки заряду. Акумулятор при цьому зовсім не кипить. Це давало можливість мені взагалі не слідкувати за процесом і спокійно працювати, або спати дома.

Borya
Ім'я:Andrian
Стать:чоловік
Дякував (ла): 0
Подякували: 0
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » П'ят, 14 лютого 2014, 21:13

VETERAN, [quote="VETERAN"] При старті струм зарядки був (середній) біля 10 ампер, а на кінці циклу зарядки (напруга на клемах 15,5 в)

:sing боюсь спитатись в тебе акк від газона стояв 160А? :D
Шашлик бєз водкі єдят только сабакі! :D

VETERAN

Повідомлення VETERAN » П'ят, 14 лютого 2014, 21:44

Borya, згідно характеристик кислотних акумуляторів, при ємності заряду батареї менше 50%, можна давати зарядний струм чисельно рівний ємності батареї. Тобто заряджати батарею ємністю 60 ампергодин струмом 60 ампер. При цьому поступово зменшуючи струм по мірі зарядження. Це так званий режим з постійною напругою. Цей режим використовується в автомобілі. Наприклад у мене, при потужному генераторі на 105 ампер, перші секунди після запуску двигуна, іде зарядний струм майже 100 ампер. Точно не вдається поміряти, бо дуже швидко відновлюється зарядженість батареї і струм відразу падає до 20-25 ампер. Тримається таким кілька хвилин, залежно від температури і легкості запуску двигуна. Якийсь час проблемою було пробуксовування ременя - саме тому я перейшов на плоский з клиноподібного.
При першому запуску щойно зробленого акумулятора, для початкової поляризації пластин, я на кілька десятків секунд (до хвилини) давав зарядний струм кількасот ампер - дріт, як палець, ставав за цей час гарячим. Тому таку річ деколи приходилося повторювати кілька раз. Так само слід поступати в разі переполюсування деяких банок акумулятора. Це у випадку спроб заведення двигуна сівшим акумулятором. Тоді деякі, зовсім дохлі банки, перезаряджаються більш свіжими в протилежному напрямку. Про такі акумулятори кажуть, що він "не бере заряд".

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » П'ят, 14 лютого 2014, 21:59

VETERAN писав: Borya, згідно характеристик кислотних акумуляторів, при ємності заряду батареї менше 50%, можна давати зарядний струм чисельно рівний ємності батареї. Тобто заряджати батарею ємністю 60 ампергодин струмом 60 ампер. При цьому поступово зменшуючи струм по мірі зарядження. Це так званий режим з постійною напругою. Цей режим використовується в автомобілі. Наприклад у мене, при потужному генераторі на 105 ампер, перші секунди після запуску двигуна, іде зарядний струм майже 100 ампер. Точно не вдається поміряти, бо дуже швидко відновлюється зарядженість батареї і струм відразу падає до 20-25 ампер. Тримається таким кілька хвилин, залежно від температури і легкості запуску двигуна. Якийсь час проблемою було пробуксовування ременя - саме тому я перейшов на плоский з клиноподібного.
При першому запуску щойно зробленого акумулятора, для початкової поляризації пластин, я на кілька десятків секунд (до хвилини) давав зарядний струм кількасот ампер - дріт, як палець, ставав за цей час гарячим. Тому таку річ деколи приходилося повторювати кілька раз. Так само слід поступати в разі переполюсування деяких банок акумулятора. Це у випадку спроб заведення двигуна сівшим акумулятором. Тоді деякі, зовсім дохлі банки, перезаряджаються більш свіжими в протилежному напрямку. Про такі акумулятори кажуть, що він "не бере заряд".

ГЄНІЙ, снімаю шляпу :facepalm , колєнвал часом на третю космічну швидкість не виходив? :D

VETERAN

Повідомлення VETERAN » П'ят, 14 лютого 2014, 22:45

Borya писав: колєнвал часом на третю космічну швидкість не виходив?
Вибачаюся, що дозволив собі таку сміливість - вести діалог з такою ЛЮДИНОЮ. Більше такого не повториться. Посипаю голову попелом.

Liuskywalker
Ім'я:Любомир
Дякував (ла): 76 рази
Подякували: 58 рази

Повідомлення Liuskywalker » П'ят, 14 лютого 2014, 23:30

Borya писав: колєнвал часом на третю космічну швидкість не виходив?
До чого тут ця фраза ? Раз. І щодо VETERANа - іронія і сарказм нєумєстний . Два . В плані досвіду він тобі , і не тільки тобі фору в 100 очок дасть ...
Тема перетворюється в "я гуру ,я учитель , бігом усі несіть мені по три рубля ..." (с)
А шкода ... :cry
Праця зробила з мавпи змучену мавпу ! ©

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » Суб, 15 лютого 2014, 08:32

Ну началось, тут є подібна тема про 7сімочку, яка закрита, помоєму вони троха схожі :D Таки тема про зарядне, я нікому не забороняю вставити свою схему і її по вашому "потролити", згадати шкільний курс фізики, можливо вам то зарядне взагалі ні до чого, тю я ж забув у вас акки 89 левел стоять :facepalm
А тепер троха історіїї про тюнінг велосипедів, про мото я промовчу тут інакший рівень, хто його хоч раз досяг, то як у боксі кулаками не махає. Так от, у велосипедистів теж є тіпо тюнніг вєла, але проблема не в тому, всі вони до єдиного починали свій шлях з МТБ, називали себе говномєсами, гудронами і тд і тп, час невплинно йшов, але оппа на них внєзошло просвєтлєніяє, вони сказали шо МТБ це гонкі вакруг пня :shock і пересіли на шоссери, побрили ноги, вділи лосіни с памперсом, більше того вибрили анус і намазали його кремом, для них це було крутіше 89 лела, 42 патьчя і 17 аддона, всі решту для них просто не існували, бо вони були упдейтнуті по самі нє балуйса, стали окремою кастую і почався троллінг з їхньої сторони брата МТБіста. До даунхільщиків вони холоднокровні, тому що це хлопи і дєвчонки з стальними йяйцами, можуть погнути в трєугольнік рами і падсідєл заставити з"їсти :D далі, мото опускаєм, я люблю мото :angel
так от більша частина з тих педкальосників 89 левла ділиться на 2 частини, це фреди і піжони, одні катаюсься на крутих колхозах і убіваютса абстєну, інші на мега дорогих сабжаж, але при їздити взагалі не вміють. :D А поспілкуєшся з такою людиною, в неї крім маніакальної любові до велосипеда пусто в чайнику і по житті нічого немає, але якщо у когось абвєс на вєлі хоч на 2 євроценти нижчий, це буде ппц, ти будеш нєудачніком по жизні :D
Так от не потрібно шукати себе в тих списках, кожному своє, хто корча хоче зробити, хто тарпєду, це все вкладена людська праця і починати стьоб на рахунок невдач, витраченого і тд і тп, краще чітко по пунтктах 1,2,3 я б зробив так, або нє, а то передивишся форум, ну тупо стьоб власника якогось таза обо горе іномарки :facepalm
Ладно тема про зарядку, дехто пише в приват, звонить кому цікаво, зразу скажу, мені і і гроші ни нада, я не встигну то все кожному скрутити, єдине що поможу підпаяти якщо все буде зібране в корпусі, ну за символічне піво, чи як там, хорошим друзям безкоштовно :D
Оссссь, обіцяв виложити схему БЖ підвищеної потужності, для провірки апаратів внє автомобіля, сама схема:

http://www.radioway.ru/images/big/1992/ ... _04_45.gif
http://www.radioway.ru/images/big/1992/ ... _04_46.gif

цією схемою задоволені не одне покоління радіоаматорів і я в тому числі, для запитки радіоапаратури вона підходить просто ідеально, що я і роблю по сьогоднішній день :roll Схема проста, ціна транзисторів КТ819 на радіоринку була недавно 5 грн в металі :facepalm , єдине блок конденсаторів на 200 000 мкф потягне під 50 грн, можливо дешевше, можливо дорожче, в мене лежать совкові від усілків магнітофонів, то я їх собі там і поставив. Єдине що на мою думку чи варто ці дві схеми компанувати в одному корпусі, як на мене то ні, благо девайси 2в1 і 3в1 мене не приваблюють, прашу відгуки по схемі, пропонуєм щось своє І ДА НЄ ПРІДАСЦА ТЄМА ФЛУДУ :angel

andriy320e30
Ім'я:andriy
Дякував (ла): 20 рази
Подякували: 15 рази
Контактна інформація:

Повідомлення andriy320e30 » Суб, 15 лютого 2014, 10:48

Borya писав: за умови якшо поставити його 10-20 Вт,
15 вольт помножити на 10 ампер то вроді 150 ватний резистор треба щоб не грівся , і то запас хоть на 50 ват так я думаю
TURBO -POWER

andriy320e30
Контактна інформація:

Повідомлення andriy320e30 » Суб, 15 лютого 2014, 12:34

Зображенняя би викинув резистор і реле бо воно і так ніякого захисту не дає коли включено.а захист я б такий поставив правда до нуля сівший акумулятор воно не стартане але можна кнопочку старту поставити .з таким захистом вже не згорить при замиканні і зміні полюсів
Вкладення
захист_cr.jpg
TURBO -POWER

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » Суб, 15 лютого 2014, 18:24

andriy320e30 писав: 15 вольт помножити на 10 ампер то вроді 150 ватний резистор треба щоб не грівся , і то запас хоть на 50 ват так я думаю

:-) в мене шось троха інакше вийшло з потужністю того резюка P=I*I*R = 10*10*0.5 = 50Вт, шось отак, але то не столь важно, там в описі до схеми він зроблений з товстого ніхрому, його потужності повинно хватити з запасом, я колись мотав його з мідного проводу і опором десь 0,2 Ома. І там ж півперіод, імпульс то таки напевно половина потужності буде розсіюватися.
А твою схему я теж пробував робити, єдине що резистор R2 330 Ом я ставив проволочний, графітовий відгорав деколи на одному кінці.
З релюшкою, я думаю присівший акк має стартанути через резистор R3, тут як то кажуть я не гуру :D всьо, по три рубля вже не візьму, а два давайте. Там поки що по очьках боєву нічью запишем, ну пашутіл я з колінчатим валом, від сайги! :-)
О вспомніл, резюки можна з старого совкового утюга нарізати.

andriy320e30
Контактна інформація:

Повідомлення andriy320e30 » Суб, 15 лютого 2014, 18:46

Borya писав: імпульс то таки напевно половина потужності таки буде розсіюватися.
то тіпа некруто резистором потужність гасити :-) хіба на розряд . ше можна зробити на простому регуляторі з діодним мостом а розряд через реле часу .правда реле я сам придував тільки шо
Вкладення
зарядне регулятор.png
реле .jpg
TURBO -POWER

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » Суб, 15 лютого 2014, 18:53

Я в неті десь бачив як на релюшці від поворотів ту схему зробили, вона включала заряд, потім розряд на лампочку, класно дивилось :-)
тре буде з релюшкою шось придумати, та і автоматику відключення можна буде зробити на КТ117.

andriy320e30
Контактна інформація:

Повідомлення andriy320e30 » Суб, 15 лютого 2014, 19:23

Borya писав: від поворотів
від поворотів не так просто там скорість від нагрузки залежить .в мене колись було заводське на тиристорах .то воно заряджало імпульсами по секунді так вроді крутіше рахується .але згоріло [цензура] .тому захист від замикання і зміни полярності треба обовязково ,бо вічно хтось позичити хоче :D
TURBO -POWER

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » Суб, 15 лютого 2014, 19:56

andriy320e30 писав: тому захист від замикання і зміни полярності треба обовязково ,бо вічно хтось позичити хоче

:D Згадав випадок з життя, на рахунок позичити. В мене є сусід, колишній мій вчитель зі школи, мав він 412 москаля. Прийшов, каже баті акк сів не заводиться, дай зарядне, ну батя дав, але каже Семене не спали, я тебе знаю :D Пішов, через пів дня приходе чухає голову, каже шось я не розумію, зарядив його, поставив акк під"єднав клєми, а воно іскрит :D Батя мене, як маладого байца послав, я тестером до клєм цик, а воно стрілку в другу сторону гне :D ну мені в голову якось не могло прийти шо можна акк в другу сторону зарядити. Я троха прозрів коли глянув на клеми зарядного і дроти які йшли до акка, і питаю як сам процес зарядки вигдядав, та каже я включив, а воно як загудит, але дивлюсі заряджєє :D :D :D Кажу то тре розрядити, той питає як, та кажу візьміть лампи від фари 2 в паралель і розрядіть, а потім правильно на зарядку поставте і все. Той шось почухався пішов в баті питатися, батя йому то саме сказав. Той пішов, шось там возився возився з тим, дивлюся шось засвітилось, ну явно не лампи, і той як опшпарений з чакрами на руках полетів до хати :shout Вопшем, як вияснилося в нього з лампочками нічого не получилось і він вирішив хром-ванадієвим ключом розрядити напряму :shout А з зарядним прикол вийшов, мій брат був малий ше ну і шось там фарбою червоною в гаражі поналяпував, вопшем одна з капель попала під мінусову клему і так вже життя склалося шо по замовчуванню її прийняли за плюсову :angel

AnGeL
Ім'я:Остап
Дякував (ла): 28 рази
Подякували: 29 рази

Повідомлення AnGeL » Суб, 15 лютого 2014, 20:28

Borya, :D історія про чакри повеселила :santaa)
я б шось хтів таке й собі скрутити. в мене є якась зарядка нещасна, тато "по-акції" купив десь, форте короче, так вот досить небідова, тошо слабенька, але на руку то важка досить, значить тран скийсь середньої паршивості, але фішка в тому шо там заряд сам регулюється, типу спадає до нуля, як ветеран шось таке описував. але там вона через запобіжник на 10А, і якшо акуум зовсім дохлий то гуріло курва на старті. а так то ставлю акуум і показує шо бере десь 2-3, якшо 4 то вже норм підуставший, а більше 8 то трупень. але мну бажано шось шоб було просто як джерело 12 вольт, і як пускове.
Хондоводи настільки сурові....

andriy320e30
Контактна інформація:

Повідомлення andriy320e30 » Суб, 15 лютого 2014, 20:44

AnGeL, круто коли регулятор на транзисторі . в тебе певно не автомат а просто видає 14 вольт а акум сам собі бере заряд
TURBO -POWER

andriy320e30
Контактна інформація:

Повідомлення andriy320e30 » Суб, 15 лютого 2014, 20:49

AnGeL писав: і як пускове.
от тут напряг то хіба сварку підключи .а так то там ампер нєміренно треба .
можна просто зробити потужне зарядне на 20 ампер і діодним мостом щоб як джерело робило .от та схема з верху .але транзистор вихідний або дотавити ше 3 шт паралельно або потужніший
TURBO -POWER

AnGeL

Повідомлення AnGeL » Суб, 15 лютого 2014, 21:02

andriy320e30, так в мну халепа, зварка на 24 вольти :facepalm
а шо за зарядка я незнаю, сфоткаю, там на наліпці вроді схемка є.

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » Суб, 15 лютого 2014, 21:56

Зварка на 24В то саме то і пускач можна забабахати і нормальний БЖ і зарядку бомбову :-)
:shock дооо, то в тебе полуавтомат і один трансів так дає, чи це одним трансом?

AnGeL

Повідомлення AnGeL » Суб, 15 лютого 2014, 21:57

Borya, ану, набросайте мну схему шо я маю зпаяти і підключати до зварки, шоб не вибігати з гаражу з чакрами на руках :D

Відповісти

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей