Загальні питання по обслуговуванню та ремонту авто

Модератори:Jarevych, Жульєн, Yelik, Dimon, Denja, NIK

Зарядне до авто своїми руками.
Borya
Ім'я:Andrian
Стать:чоловік
Дякував (ла): 0
Подякували: 0
Контактна інформація:
Зарядне до авто своїми руками.

Повідомлення Borya » Чет, 13 лютого 2014, 21:54

Варто почати тему з такої фрази: а на алібабі дешевше... а на робінгуді, так вооощє розхватали... :D . Собсно не для продажу, а хочу поділитися схемою потужного зарядного через тире десульфатуючого пристрою, який можна зробити власними руками, причому не маючи ніякого відношення до радіотехніки.
Схемку я здер з інету, правда подібний регулятор струму я робив практично ж по такій схемі 15 років назад, все це поміщалось в коробку від компьютерного БЖ, видавало 6А і можна було сміло в кишені носити.
Ось сцилко:
http://shemotehnik.ru/avtolubitel/26-vo ... atora.html

Схема проста, як двері, мінімум запчастин, плюс відновлення повністю сульфатованого акка, практично за 10 годин заряду. Зразу скажу, шо з піною в роті я не буду доказувати, як повністю вбитий акк воскресає і може замінити бензин в баці :D тою темою нет до дир прогуглений. На шо мене наштовхнуло побудова такого зарядного, в мене їх дома декілька штук валяється, просто десульфата ще не було, біда не в тому, біда в тому шо я обходив кучу магазинів і так мені завжди в око попадали ті чінанайські горе зарядні. Коли я заглядав в середину того пепелаца, я прозрівав як далеко сягнула думка китайского конструктора :facepalm В більшості зарядних не то що регулятора напруги чи струму не було, там стояв просто діодний міст і все :D шо транс міг видати, то він і валив в акк, вторичка деяких трансів навіть 13 Вольт не набирала :facepalm
До чого я це все веду, дана схема вийде халявною і дуже крутою, якшо у вас вже є готовий транс потужністю не менше 100 Ват і вторичкою не менше 20 Вольт. Собсно фотки виглядають так:

Зображення

Зображення

Зображення

Більш детально, як це все пилялося і виготовлялося скину завтра, струм заряду залежить тільки від потужності силового трансформатора, можна й 20А влупити. Свій я колись використовував навіть як пускове, на допомогу сівшому аку, благо транзистор запас по потужності має, пару десяток ампер підкинути може акові :-)
Тааак, знаю тут зараз можливо налетять тролі і почнуть тягнути в свою сторону, але ця тема створена для нормальних піплів які можливо хочуть щось зробити своїми руками, а не купляти готовий завідома лайтовий зарядний пристій :D
Вопшем, якшо шо звертаємся, не стидаємся, все покажу, все розкажу, все підскажу, можливо в когось будуть крутіші пропозиції по схемотехніці, радо вислухаю :roll Дооо, ше таке, там на схемі якісь олень реле включив в коло змінного струму, так вот так робити не можна, бо воно буде диринчати як шкільний дзвінок і згорить в кінці кінців :D
Шашлик бєз водкі єдят только сабакі! :D

BASK
Дякував (ла): 3 рази

Re: Зарядне до авто своїми руками.

Повідомлення BASK » Чет, 13 лютого 2014, 22:24

Правильна тема! Крім того більшість складових такого девайса давго перекидаються бо шкода викинути
Всі люди брати, але не всі брати - люди

networkz
Ім'я:Іван
Контактна інформація:

Повідомлення networkz » Чет, 13 лютого 2014, 22:41

+ 1
BASK писав: Правильна тема

давай розписуй
КУПИЛ МАЗ И НЕ ЖАЛЕЮ!... НИКОГО НЕ ЖАЛЕЮ!

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » Чет, 13 лютого 2014, 23:00

:D ну задавайте спочатку вапроси, в чому там для кого заковика, бо писати я бачу там можна три томи. Деталюшки коштують смішні гроші, на радіоринку народ за них канєшно троха хоче, в мене лежали від кірпічя і від усільного саба пару років, ну і таки пригодились, головне дістати транзистор КТ825, або КТ827, я понятія не маю скільки він коштує, можливо 10,15 грн ну не дорого повинно бути, на імпортний його аналог я цін нігде знайти не зміг, на радіоринку наші транзюки є то точно. Діоди в районі 3-5 грн, там можна любі використовувати, такі навіть в любом сєльском гастрономє продаютса :D Змінний резистор від старого тела електрона, там їх 4 штуки стоять, пияки на ринку за копійки віддадуть, це ті дєди шо в кінці ряду сидять.
Краще питайтесь що конкретно цікавить, бо так важко все зразу описати, завтра поскидаю більш докладно з фотками самого процесу і всіх деталюшок, як вони виглядають, шоб можна було з тим аусвайсом до магазини сходити :roll

networkz
Ім'я:Іван
Контактна інформація:

Повідомлення networkz » Чет, 13 лютого 2014, 23:02

цікавить...сама схема...що,як і за чим
КУПИЛ МАЗ И НЕ ЖАЛЕЮ!... НИКОГО НЕ ЖАЛЕЮ!

VETERAN
Дякував (ла): 10 рази
Подякували: 32 рази

Повідомлення VETERAN » Чет, 13 лютого 2014, 23:12

Насмілюсь вкласти і свої 5 копійок. Колись, в часи вічного дефіциту, також таким займався. Більше того - навіть робив свої акумулятори з мінусових пластин старих акумуляторів. Колись склад пластин був інший і вони були схильні до сульфатації, а плюсові пластини ще й сильно кородували і набухали. Теперішні склади, якими заповнюють пластини, слабо сульфатують, тому доцільність такого пристрою є малою. Ну але раз вже про це мова, то розповім про власні спостереження. Найоптимальніше у мене працювала схема, коли співвідношення часу заряд - розряд було 1 до 3. Приблизно так і виходить, при використанні однопівперіодного випростувача. Тільки співвідношення струмів я брав інше - хоча б 1 до 5. Інакше пластини мали залишкову поляризацію і десульфатації не відбувалося. При цьому рекомендований струм 6 ампер має бути середнім. Тобто зарядний струм іде приблизно 20 ампер, але тільки третину періоду, а дві третіх періоду акумулятор розряжається струмом біля 2 ампери (1/3 від середнього струму).
І ще. Раджу поставити перемикач для можливості заряду звичайним постійним струмом, без всяких десульфатацій. Можна ще зробити вихід напруги 12 вольт, щоб можна було випробувати всякі пристрої, типу сигналів і т.п.
Найкраще відновлювалися акумулятори звичайними тренувальними циклами - повний заряд - повний розряд. 3-5 таких циклів і ємність акумулятора зростала з якихось 10-15 ампергодин до 40-50. Якщо залишається 5 ампергодин, то літом ще машина заводиться, а зимою вже ні.

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » Чет, 13 лютого 2014, 23:23

Зображення

Вот ана какая, вся схема зроблена навісним монтажом, тобто провідниками від одної точки з"єднання до іншої, так як на неї дивимся, так і з"єднуєм по точках, шоб там помилитися я не знаю шо це треба зробити. Змінним резистором виставляєм струм заряду, єдиний мінус що покази потрібно буде множити приблизно на 2, так як це напівперіодна схема, тобто показує 2А на індикаторі, а в реалі струм піде чуть більше 4А. Я стараюсь на заряд ставити струм не більше 2А реальних, зарядне цілком придатне і до гелевих аків.
Якщо є тороїдальні транси від підвісних світильників, а вони мають 11.7 Вольта, цього звісно мало, але це не біда, берем електричний провід в ізоляціїї діаметром таким, яким намотана вторичка і домотуєм певну кількість витків, шоб отримати 20 вольт, як це зробити і скільки витків намотати і як правильно їх з"єднати, я напишу, коли в когось виникне такий трабл, але намотка транса займе максимум 10 хв, єдине щоб вторинка була намотана назовні.
Шо ше, шо ше, по роботі схеми я розпилятися не буду, там в сцилці описано як вона працює, головне над тим не задумуватися, просто сісти і спаяти, вона працює одразу, без всяких хомутів.
Востаннє редагувалось Чет, 13 лютого 2014, 23:36 користувачем Borya, всього редагувалось 3 разів.

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » Чет, 13 лютого 2014, 23:32

VETERAN, Найоптимальніше у мене працювала схема, коли співвідношення часу заряд - розряд було 1 до 3. Приблизно так і виходить, при використанні однопівперіодного випростувача. Тільки співвідношення струмів я брав інше - хоча б 1 до 5. Інакше пластини мали залишкову поляризацію і десульфатації не відбувалося. При цьому рекомендований струм 6 ампер має бути середнім.

Совєршенно согласєн на рахунок циклів розряду заряду, в мене там стоїть перемикач який перемикає нагрузку на 3 положення, 1до3, 1до5, 1до10. На постоянку я не робив бо в мене їх пару штук лежить, ще й БЖ до 100А на 24 Вольта, для запітки кірпічєй.
Схему можна так і переробити, переключення на просте зарядне, і десульфат з перемиканням нагрузки. Просто я собі не ставив такого завдання, і дякую за конструктив, так як якщо її об"єднати, то вийде цілком бомбове зарядне плюс БЖ для живлення автомобільних девайсів: автомобільних холодильників, кофеварок, мафонів, вулканізатора 12вольтового ну і тд і тп... :-)

Liuskywalker
Ім'я:Любомир
Дякував (ла): 76 рази
Подякували: 58 рази

Повідомлення Liuskywalker » П'ят, 14 лютого 2014, 10:07

Девайс гуд , правда , відколи пофіксав всі трабли із зарядкою в авто і перейшов на кальцієві акуми - потреба в зарядному взагалі відпала :oops
Хоч і маю ще радянське пуско-зарядне . Транс там точно матьорий , треба буде вскрити на предмет апдейта до
Borya писав: плюс БЖ для живлення автомобільних девайсів: автомобільних холодильників, кофеварок, мафонів, вулканізатора 12вольтового ну і тд і тп...
:-)
Праця зробила з мавпи змучену мавпу ! ©

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » П'ят, 14 лютого 2014, 13:32

Як і обіцяв, світлини запчастин :D З тою бумажкою на базар і все готово.

Зображення

Практично все що потрібно для такого зарядного, половина деталей, якшо є якийсь зарядний девайс, повинна вже бути. Тільки докупити транзистор, три резистори, стабілітрон.
Якщо потрібно, то я з тих запчастин на папері можу розмалювати підключення що до чого і куда в кольорі :happy
Дякуючи Liuskywalker, взнав шо є ше кальцієві акуми, ше не гуглив шо то таке, але обов"язково гляну :D Схему блока живлення 12 Вольтового для запитки низковольтних девайсів скину пізніше, користуюсь тою схемою з початку 90тих років, провірена неодноразово, фону, скачків напруги не має. Тоже проста, як лопата, транзистор 100 Ватний, такий як там стоїть бачив недавно за 5 грн на радіоринку :D ящег цілий лежав і бабулька ними нєспєшно торгувала.

Liuskywalker

Повідомлення Liuskywalker » П'ят, 14 лютого 2014, 13:56

Borya писав: Дякуючи Liuskywalker, взнав шо є ше кальцієві акуми, ше не гуглив шо то таке,
"ті ж яйця" © , просто мають більшу стійкість до сульфатації і осипання пластин . Ну і пускові характеристики (пікові струми на віддачу ) трохи кращі !
Але разом з тим мають і трохи вимоги щодо зарядки - хочуть 14,2 -14,5 В , і при найчастіших ВАЗовських 13,7-13,9 В трохи починають хворіти хронічним недозарядом :-)

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » П'ят, 14 лютого 2014, 16:02

Liuskywalker писав: Але разом з тим мають і трохи вимоги щодо зарядки - хочуть 14,2 -14,5 В , і при найчастіших ВАЗовських 13,7-13,9 В трохи починають хворіти хронічним недозарядом

Так а в чом трабл, в мене стояло штатне реле на 2106, так я йому путьом нескладних ковирянь викруткою підняв напругу, але з тим бавитись треба було не один день, плюс нестабільність заряду і всяке різне. Проблему було вирішено коли спаяв на двох транзисторах схемку зарядного, а на ньому хоч до сотої вольта собі напругу виставляй, працювало безвідказно. Якщо найду схему то скину, підходить до всіх класик, плату якщо потрібно витравлю, від заводської не відрізниш :D

VETERAN
Дякував (ла): 10 рази
Подякували: 32 рази

Повідомлення VETERAN » П'ят, 14 лютого 2014, 16:09

Borya, щось не бачив я в сучасних машинках перемикача Са+ - Са-. :D А у них регулятор прямо на гені стоїть. І у ньому більше, ніж 2 транзистори.

Liuskywalker

Повідомлення Liuskywalker » П'ят, 14 лютого 2014, 16:20

Borya, в мене гена від інжевої 07 , 73А з РР на борту , зарядка така ,як має бути . Не бачу потреби зараз там щось колхозити . :-)

Drumandbasser
Ім'я:Володя
Дякував (ла): 2 рази
Подякували: 2 рази
Контактна інформація:

Повідомлення Drumandbasser » П'ят, 14 лютого 2014, 16:24

А в мене від зіла,з глючною РР,видає 16 В шо аж аккум закипає :shout

Liuskywalker

Повідомлення Liuskywalker » П'ят, 14 лютого 2014, 16:34

Drumandbasser, так може тому в тебе і запалювання барахлить ? :-) :shout
Чи вже пофіксав все ?

Drumandbasser
Ім'я:Володя
Дякував (ла): 2 рази
Подякували: 2 рази
Контактна інформація:

Повідомлення Drumandbasser » П'ят, 14 лютого 2014, 16:46

Пофіксав Олег буркотун)

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » П'ят, 14 лютого 2014, 17:35

[quote="Liuskywalker"] Borya, в мене гена від інжевої 07 , 73А з РР на борту , зарядка така ,як має бути . Не бачу потреби зараз там щось колхозити .

То якого ти мені йяйка морочиш :D Шоб до завтра змайстрував зарядне і показав його в дії :boxed

andriy320e30
Ім'я:andriy
Дякував (ла): 20 рази
Подякували: 15 рази
Контактна інформація:

Повідомлення andriy320e30 » П'ят, 14 лютого 2014, 17:52

в тій схемі є одна слаба частина -резистор р3 .при більшомі амперажі він буде грівся і може згоріти .бажано зробити якось без нього .і хочаб до 10 ампер заряд .транзистор поставити сильніший або два паралельно . тай амперметр буде показувати неправильно бо напруга пів періодна
TURBO -POWER

Borya
Контактна інформація:

Повідомлення Borya » П'ят, 14 лютого 2014, 19:29

andriy320e30 писав: в тій схемі є одна слаба частина -резистор р3 .при більшомі амперажі він буде грівся і може згоріти .бажано зробити якось без нього .і хочаб до 10 ампер заряд .транзистор поставити сильніший або два паралельно . тай амперметр буде показувати неправильно бо напруга пів періодна

Резистор R3 навіть при амперажі більше 10 ампер грітися не повинен, за умови якшо поставити його 10-20 Вт, в мене 10ватний при струмі зарядки в 4-5А на 200 ватному трансі, зараз в мене стоїть 50 Ват, нагрівався максимум 60 градусів.
Для струму зарядки більше 10А хватає з потолком одного транзистора, його струм колектора 20А, в імпульсному більше 30А, там головне радіатор побільше, це одна з основних вимог схеми.
На рахунок напруги, так воно буде показувати таки реальну на акумуляторі, благо це здоровезний фільтруючий можна сказати кондер великої ємності, от струм такі да, в 2 рази менше.
Просто це єдина з простих і реально працюючих схем, в мене така вже з десяток років трудилася і нічо, гараж не спалив :D оптимальним рішеннням можна поставити вентилятор від компутерного БЖ, в мене як вона була зібрана в такому корпусі, проблем з відведенням тепла не було до тих пір, поки мій кум її не скинув з 5ти метрової драбини і не втік до Америки :D

Відповісти

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей