Метою цього посту є полегшити самостійний пошук запчастин. Наведені як порада сайти та сервіси можуть сприйматись як реклама. Ось тут короткий зміст посту. (тимчасово не працює)
До вчора я вважав що вибір деталей чи запчастин для автомобіля усім зрозуміла річ. Тому, коли прочитав в одній із відповідей, що сьогодні власники машин не знають як знайти номер запчастини, то подумав що мабуть це прояв слабкості характеру

Ближче до справи: 4 роки тому я став власником першого автомобіля. До цього я тільки чув про якісь каталоги, номера. А для пошуку достатньо мати vin номер, і в любому магазині без проблем підбирається усе що потрібно. Досить скоро я переконався що це не зовсім так, а іноді зовсім не так. Мої перші спроби щось знайти закінчувались переважно так:

Після чого я думав «та на сервісі повинні знати що краще буде». А якщо я щось і знаходив на форумах – то переважно мало що розумів через брак теоретичних знань. Серійний номер як серійний номер, сумісний несумісний - не знаєш.
Суха теорія про номера та каталоги.
Усі запчастини умовно можливо поділити на оригінал – та не оригінал. Такий поділ можливий через ринкові відносини між виробником автомобіля, та постачальником запчастин. Кожен виробник та постачальник використовують довільний формат для маркування, що призводить до відсутності єдиного стандарту. Проте реєстр кожної запчастини – це таблиця з двох колонок. В першій знаходиться номер для відкритого користування CRU Part Number (Customer Replacement Unit). Це комерційно відкрита інформація для вільного доступу .В другій FRU (Field Replaceable Unit). Ця інформація як правило доступна тільки для авторизованих сервісів, і містить детальну інформацію про компоненти запчастини, якщо вона складова. Для чого це може знадобитись ? Якщо генератор зламався через розбитий підшипник – далі зрозуміло що або купляється цілий генератор, або в мережі шукаємо номер підшипника, який поставили на виробництві генератора. Частково з FRU списків, а частково із обміну досвідом в мережі з’являються номера сайлентблоків, підшипників, пружин і т.д., а сама заміна того ж підшипника іноді рівносильна заміні цілої запчастини. Далі усе простіше: виробник отримує партію від виробника, присвоює кожній одиниці свій унікальний номер, заводить його в каталог, який потім стає доступним для замовлення. В залежності від домовленостей між постачальником запчастин та виробником авто щодо комерційної таємниці, у нас є можливість придбати деталь, яку продає офіційний дилер, на пряму від постачальника за нижчою ціною. Іноді ціна може відрізнятись у кілька разів, а серійні номера на деталях можуть бути стертими на заводі виробника.
Тепер як та де шукати. Я опишу спосіб, яким користуюсь вже кілька років. Спочатку потрібно знайти каталог з оригінальними номерами запчастин. В моєму випадку http://bmw-autocats.ru/parts-catalog/. Планую оновляти пост із списком актуальних каталогів для інших виробників. За vin кодом знаходимо свій автомобіль. Наступним кроком потрібно знайти оригінальний номер запчастини. Перші спроби будуть займати час, адже потрібно звикнути до інтерфейсу та запам’ятати вміст категорій. Наприклад мені потрібно замінити амортизатор двері багажнику, а це в розумінні BMW кузовна деталь. Оригінальний номер 51248220072. Можемо написати email офіційному дилеру та домовлятись про замовлення, але ми підемо далі. Реєструємось на сайті http://www.avto.pro. Авторизуємось та вводимо в пошуку оригінальний номер і отримуємо доступні пропозиції як оригінальних запчастин так і замінників. Що власне нас і цікавить.

Далі шукаємо в мережі хто може постачати виробнику авто аморти на двері багажника, в моєму випадку це Stabilus. Правда ціна на нього така що краще купити оригінал

Коментарі та побажання конструктивного характеру несамовито вітаються. Усім дякую.
Можливо хтось зможе поділитись каталогами для підбору запчастин якими користується - я додам їх в список в шапці посту, щоб мати усе необхідне в одному місці.