Автомобільна акустика та аудіо-системи

Модератори:Jarevych, Жульєн, Yelik, Dimon, Denja, NIK

Відповісти
Будуєм саб
Dj kvass
Президент клубу
Ім'я:Василь Степанович
Стать:чоловік
Номер:0020
Дякував (ла): 0
Подякували: 0
Контактна інформація:

Повідомлення Dj kvass » Вів, 14 березня 2006, 23:14

ЗЯ - закритий ящик(без всяких дир)
Фі- фазоінвертор(настроїна на певну частоту "труба" в ящику саба)

Взагалі дані параметри Ростом стосуються більшості 12" сабів і не тільки МТХ :wink:

Рост
Контактна інформація:

Повідомлення Рост » Сер, 15 березня 2006, 17:37

Dj kvass писав:Взагалі дані параметри Ростом стосуються більшості 12" сабів і не тільки МТХ :wink:
Навіщо узагальнювати? Кожну головку все рівно треба міряти перед виготовленням ящика, бо навіть в межах однієї марки розкид даних може бути дуже суттєвим. Скажімо, згідно з обмірами Ботаніка відомі Оріси 12" однієї моделі "розбігалися" більше, ніж на 10% Для ЗЯ ще куди не йшло, а для ФІ смертельно.
Ну і, наприклад, Хелікс В12 - 22 літри, той самий Урал - 25, ерквейк свф - взагалі менше 20. Про фріейрні головки взагалі мовчу - вони на весь багажник.

Стосовно ж МТХ - вони всі для ЗЯ або ФІ, і, за винятком деяких лінійок, хочуть більшого ящика.

DIeSeL
Контактна інформація:

Повідомлення DIeSeL » П'ят, 09 червня 2006, 12:12

Я також сам робив коробку для саба, а головку взяв руску від Радіотехнікі С-90. Коробка - бандпасс з двома фазоінверторами. Я сам розумію шо то не модна якась забугровска фірма але за такі гроші шпіляє люкс.

Zhdan
Контактна інформація:

Повідомлення Zhdan » П'ят, 21 липня 2006, 21:35

Стаття для тих хто вагається при виборі сабвуфера.
;)

Все цивілізоване людство, незалежно від кольору шкіри, країни мешкання і обличчя національності, можна підрозділити на дві категорії: тих, хто уміє рахувати гроші, і тих, кому це уміння не дане. Тут не маються на увазі професіонали, інакше я б так і сказав: людство ділиться на бухгалтерів і всіх інших.
ДАВАЙТЕ ПРИКИНЕМО, ЯК ВИ РОБИТЕ Покупки? Скажімо, вам потрібний CD-ресівер, підсилювач і акустика, ви їдете по вулиці і бачите банер, на якому після величезного слова «Акція» (варіант: «Дешевше не буває!») читаєте жадане словосполучення «car audio». Якщо ви негайно ж починаєте мучити гідропідсилювач рулюючи у напрямі вказаної адреси, ви відноситеся до другої категорії. Якщо ж подібні заклики вас не чіпатимуть, а перш ніж зробити покупку, ви скрупульозно вивчите не тільки ціну питання, але і його суть, то виявите, що де «найнижчі ціни в місті», там заощадити навряд чи вдасться. І тоді милості просимо в першу категорію. До речі кажучи, такий «подвійний підхід до снаряда» характерний зовсім не тільки для малозабезпечених громадян: у мене, наприклад, є приятель, який колекціонує автомобілі, але перш ніж купити комп'ютер, він винищив розпитуваннями всіх знайомих, потім зрозумів, що нікому не можна вірити, і на полгода занурився в читання відповідної літератури. Це, звичайно, крайність, але прагнення отримати за свої гроші якомога більше є природним і несоромливим, і роль друкарського слова тут незмінно важлива.
Мало хто, набуваючи сабвуфери калібру 15 дюймів, робить це по натхненню або з прагнення, щоб все було «як у людей». У людей їх не так-то і багато. Майбутній власник «квачі» як мінімум повинен розуміти, що великий сабвуфер зобов'язаний грати голосніше, ніж той, що трохи менше. Той, хто брав в руки цей журнал в перебіг хоч би року, відмінно розуміє, що можна і «рівно голосно», але з меншими спотвореннями. А авторів питань в Інтернет-форумах типу «У мене мафон 50 ватів, а калонки 200. чево так тихо грає?» зараз просять не турбуватися. Нинішні учасники порівняльних випробувань поки що не для вас, не осудіть.
Фізику процесу виробництва баса ми вже неодноразово обговорювали, але, кажучи про вічний, не гріх і повторитися, на цьому тримаються всі відомі конфесії. Динамічна головка не навчена іншому способу створення звукового тиску, окрім як циклічно стискати і «розтягувати» навколишнє його середовище, в нашому випадку — повітря. Щоб отримати задану величину тиску (на даній частоті), треба витіснити цілком певний об'єм повітря, а це твір ефективної площі дифузора на величину переміщення. Отже, чим більше площа, тим меншим може бути переміщення дифузора, а левова частка нелінійних спотворень з цим переміщенням зв'язана безпосередньо. Ефективна площа дифузора у «квачів» приблизно на 45% вище, ніж у 12-дюймових сабвуферів, а значить, вони повинні бути приблизно на стільки ж «голосніше» при близьких показниках по нелінійних спотвореннях. Якщо врахувати, що за ціною ті та інші розрізняються не так значно, то можна сказати, що інвестиції в розміри мають високий ступінь прибутковості. Це для тих, хто уміє рахувати гроші.
Правда, окрім фінансових витрат, є і інша форма «виплат» за підвищені звукові характеристики. Еквівалентний об'єм також збільшується з площею дифузора (хоча темпи зростання і трохи відстають), а отже, великому динаміку потрібне і збільшене акустичне оформлення. Якщо практично всі 12-дюймові головки уживаються в ящику об'ємом 30 — 40 л, а за 50 — 60 дякують і кланяються, то для «квачів» 60 л — це компактне оформлення, а об'єм менше 50 л — межа мріянь, яка реалізувати на практиці (як і будь-яку мрію) вдається украй рідко. Самі ходові об'єми — це 60 — 70 л, але інші головки цього калібру вимагають ящиків літрів сто, а то і більше. До речі, об'єми і постійність методики наших тестів дозволяють провести деякі статистичні дослідження, і їх результати показують, що «середній» 15-дюймовий сабвуфер (напевно, і до інших калібрів це теж відноситься) за минулий рік став жорсткішим, а значить, і менш вимогливим до об'єму ящика. Середній еквівалентний об'єм Vas для учасників торішнього тесту був близько 160 л, для сьогоднішніх однокласників це вже 139 л.
На практиці 15-дюймовий сабвуфер — це не 12-дюймовий, виконаний в збільшеному масштабі. Тут є цікаві особливості. Адже разом з розмірами дифузора масштабуються літри, а герци залишаються ті ж. Тому, зокрема, серед «квачів» набагато більше універсальних головок, придатних для роботи як в закритому ящику, так і у фазоінверторі. Це раз. Два — це те, що для 15-дюймової головки фазоінвертор вдається реалізувати практично майже завжди, тоді як для 12-дюймової рідше, а для 10-дюймової — набагато рідше. Це от чому. Настройка фазоинвертора залежить тільки від частоти і об'єму корпусу. Чим більше об'єм, тим коротше потрібний тунель (при тому ж перетині) для настроювання на потрібну частоту. Корпуси для 15-дюймових головок неминуче виявляються великими, і у вигляді компенсації, якій нас удостоює природа за незручності, тунель виходить таким, що реалізовується на практиці, адже частоти настройки залишаються тими ж, від 25 (в крайньому випадку) до 40 Гц. У цьому тесті фазоінверторне оформлення вийшло у всіх головок, у більшості воно реалізується конструктивно без всяких хитрувань (окрім однієї або двох). При цьому ми усюди закладали в розрахунок тунель діаметром 100 мм. Це щедро, але гарантує відсутність струменевих шумів навіть при довгоходовій головці калібру 15 дюймів.
Методику і програму вимірювань ми не змінювали, і вони, мабуть, вам у загальних рисах відомі. Є лише деякі моменти, які вимагають уточнення, і, зокрема, це «технологія» початкової розминки. В більшості випадків сабвуферы ми розминаємо протягом години синусоїдальним сигналом потужністю 100 Вт і частотою, близькою до очікуваної частоти резонансу. Без ящика, зрозуміло, так амплітуда вища, а звуку менше. На щастя, все рідше нині зустрічаються головки (басові, принаймні), які вимагають розминки протягом доби і більше. Можна навіть стверджувати, що якщо параметри підвісу (жорсткість і в'язкість) сильно міняються в ході розминки, то вони йтимуть і пізніше, під впливом погоди. В усякому разі, у трьох чвертей всіх випробовуваних параметри «до і після» відрізняються трохи з практичної точки зору, але, на жаль, які з них відносяться до чверті, що залишилася, наперед сказати не можна, тому і розминаємо все. Мало того, основні зміни відбуваються вже після 15 хвилин «прогрівання», так що одну годину — це якоюсь мірою перестраховка. І якщо комусь дістався сабвуфер тієї ж моделі, що був у нас в тесті, але що опинився помітно «м'якше», то, швидше за все, такий розкид параметрів зразків з різних серіїв.
Не можна не враховувати ще один чинник — температурний. Так трапилося, що параметри Тіля — Смолла ми вимірювали при різній температурі самих сабвуферів: у першому випадку вони поступили на стенд відразу ж після їх витягання з багажника редакційного «Пасату», по деяких причинах що встиг постояти на вулиці з вантажем на борту задоволений довго, удруге динаміки перед вимірюваннями знаходилися при кімнатній температурі вже протягом ночі. Частота резонансу і еквівалентний об'єм, зміряні на одному і тому ж устаткуванні в обох випадках, розрізнялися трохи, а ось повна добротність у «холодних» динаміків була вища, деколи на чверть. Виходить, що демпфуючі властивості підвісу на холоді знижуються в набагато більшому ступені, ніж пружні. Зміряні параметри, що приводяться в тесті, відносяться до динаміків, що прийняли кімнатну температуру.
Тепер, як завжди, обкреслимо круг характерних конструктивних особливостей сабвуферів, щоб уникнути нудних повторів. Хоч би частково. Корзини сабов (як і інших головок) або штампуються із сталевого листа, або відлилися з алюмінієвих сплавів. Існують конструкції з литвом з пластика, але в межах нинішнього тесту таких не зустрілося, і слава богу. Нічого не маю проти штампувань і полімерів, але при розмірах і потужностях 15-дюймових головок литий (металевий!) корпус представляється найбільш раціональним рішенням. До речі (вже не пам'ятаю, у котрий раз), про потужність. Виготівник, за рідкісним виключенням, не указує методику вимірювання потужності і уникає яких-небудь посилань на стандарт, тому в графі «Максимальна потужність» він вольний писати будь-який параметр, який, на думку маркетологів, повинен забезпечити сабвуферу хороші продажі. Найчастіше приводиться «Допустима потужність» (Power Handling) або «Середньоквадратична потужність» (RMS Power). Сам по собі термін RMS указує лише на те, що вимірювання проводилися приладом середньоквадратичних значень. Загалом, запропонований виготівником параметр ми, звичайно, приводимо, але коли він здається нам відірваним від життя, при обчисленні теоретично досяжного звукового тиску використовуємо такі показники: 350, 500 і 750 Вт для головок із звуковими котушками діаметром 2; 2,5 і 3 дюйми відповідно.
Дифузори сабвуферів виготовляються з різних матеріалів, але серед них, як і раніше, лідирують целюлоза (тільки лита, а не штампована) і поліпропілен. В більшості випадків застосовуються центральні ковпачки з жорсткого пластика, і цей матеріал ми матимемо на увазі за умовчанням. Через старовинні традиції (а також з метою підвищення міцності кріплення підвісу до обода корпусу) на передній стороні обода найчастіше присутнє кільце ущільнювача. Тільки тут воно нічого не ущільнює. Стандартна висота феритових кілець, з яких після намагнічення виходить магніт (саме у цій послідовності), складає 20 мм. Якщо використані саме такі кільця, я указуватиму тільки зовнішній діаметр магніта або додавати, що він (магніт) «подвійної висоти», якщо кілець два. Нижня шайба магнітної системи у переважної більшості виконується з кільцевою проточкою, що дозволяє запобігти зіткненню котушки з шайбою. Наявність такої проточки передбачатиметься за умовчанням, як і застосування контактних затисків пружинного типу. До речі, якщо в домашній акустиці прижилися затиски гвинтового типу, то у нас нормою життя стали пружинні — вони не ослабляють «хватку» від вібрації, якій у нас, як ви розумієте, більше буде. Конструкції такою нехитрою, здавалося б, деталі, як центруюча шайба, теж можуть розрізнятися. Як і раніше найбільш поширені плоскі шайби з регулярними гофрами, і матиметься на увазі присутність шайби саме такого типу, якщо не сказано інше. Жорсткість регулярного гофра залежить від радіусу, звідси і шайби з прогресивними гофрами, ширина яких зменшується від центру до периферії — вони більш рівномірно деформуються і потенційно вносять менше спотворень при заданому зсуві звукової котушки, хоча того ж результату можна досягти і за рахунок збільшення діаметру шайби. Нарешті, увігнута шайба, хоч і не сприяє створенню лінійної повертаючої сили, вирішує ту ж задачу, що і проточка в торцевій шайбі, обмежуючи рух котушки вниз, але не викликаючи втрат магнітного потоку. Підвіс найчастіше гумовий, так що, якщо про його матеріал нічого не сказано, значить, так воно і є. Як завжди, я указуватиму ширину підвісу, оскільки з цим показником побічно пов'язані реальні можливості головки по створенню високого звукового тиску.
Потрібно нагадати, що серед причин відмови басових головок руйнування проводів, що підводять, ділить друге-третє місце із заклинюванням звукових котушок (від перегріву або механічної деформації). Тому я згадуватиму, як ці дроти прокладені. Найбільш традиційний спосіб — прошивка крізь конус — забезпечує їх надійну фіксацію, але не позбавляє від деформацій. Найбільш радикальне рішення для довгоходових головок — центруючі шайби, в які вже закладені плоскі плетені провідники.

Dj kvass
Президент клубу
Ім'я:Василь Степанович
Номер:0020
Контактна інформація:

Повідомлення Dj kvass » П'ят, 21 липня 2006, 23:11

Може вказати першоджерело? звідки то скопійовано? :roll:

Zhdan
Контактна інформація:

Повідомлення Zhdan » Суб, 22 липня 2006, 07:49

Dj kvass писав:Може вказати першоджерело? звідки то скопійовано? :roll:
Це стаття з "АвтоЗвуку" за березень 2004 рік.

:driving:
Особисто мене ця стаття переконала на 15" саб. :wink:

AllWin
Контактна інформація:

Повідомлення AllWin » П'ят, 18 серпня 2006, 16:54

А я вот прозрів з статті. Спотворення, спотворення. та в жопу ті спотворення! Їх дуже мало! Стаття переконує купляти 15" саб, хотя на практиці - це не саб, а г...но! Чому г...но? А тому, шо повільний він!

Заходимо на http://forum.12v-club.ru/ і питаємось, шо краще, один саб на 15" чи 2 на 10", там і взнаєте істину! Взагалі деколи навть замість одної 12" ставлять 2х10", і це правильно!

Terry
Ім'я:Тарас
Контактна інформація:

Повідомлення Terry » Вів, 17 жовтня 2006, 10:46

Народ(в першу чергу стосується аудіоманів). Хочу саб Алпайн. Хто може допомогти зі створенням цього чудо техніки. Не люблю дилетанства, тому прошу допомоги на комерційній основі професіоналів.
Якщо хтось матиме бажання - стукніть в асю або в лічку.

AllWin
Контактна інформація:

Повідомлення AllWin » Вів, 17 жовтня 2006, 13:29

Ти чув хотяби раз в житті як грає акустика Альпайн?

Саби там не дуже, якшо чесно :) Oris - аналог альпайна за нижчу ціну (стосовно сабів то точно). А взагалі-то для сабів є багато інших динаміків, якісніших...

http://autozvuk.com.ua/catalog.php?r=8

Terry
Контактна інформація:

Повідомлення Terry » Вів, 17 жовтня 2006, 13:42

не чув. тому і попросив щоб хтось зі знаючих поміг з вибором і т.д.
мені пропонували оріс, але хотілося почути різні думки.

C#@O$
Тюнінг клуб
Ім'я:Ігорко
Контактна інформація:

Повідомлення C#@O$ » Вів, 17 жовтня 2006, 13:43

Terry
- на даний момент мене цілком влаштовує FLI TRAP 12, і ще є варіант JBL. І навіщо вигадувати колесо, якщо вже є готові які ти можеш одразу поставити, прослухати і оцінити.

brrrr

Повідомлення brrrr » Вів, 17 жовтня 2006, 14:25

C#@O$ писав:Terry
- на даний момент мене цілком влаштовує FLI TRAP 12, і ще є варіант JBL. І навіщо вигадувати колесо, якщо вже є готові які ти можеш одразу поставити, прослухати і оцінити.
А навіщо люди машини тюнінгують якшо вже є готові "заряджені"? То всьо справа індивідуальності по моєму ;)

Terry
Контактна інформація:

Повідомлення Terry » Вів, 17 жовтня 2006, 16:06

Ну, brrrr якраз відповів. Справа в тому, що хочу направити саб в віконце між двома сідушками(в 21104 є такий собі лючок). Тому треба спец. корпус. Хочу з прозорим задом і підсвіткою. Відповідно треба саб 10" - щоб не надо був великий. Тим більше мені того хватить наразі.
Власне питання в тому, хто які має(мав чи хоче мати) щоб вказали на переваги і недоліки. А ще пораду і відповідно допомогу спеців.

brrrr

Повідомлення brrrr » Вів, 17 жовтня 2006, 19:12

Terry
Звернись сюди http://kvs.lviv.ua/contacts.html

Sasha Van Gate
Контактна інформація:

Повідомлення Sasha Van Gate » Вів, 17 жовтня 2006, 20:30

Terry, звони 8 /097/ 947-40-52 (Антон) или 8 /097/ 934-59-54 (Саша).
Встретимся, посмотрим, подумаем.

Dimon
Тюнінг клуб
Дякував (ла): 1 раз
Контактна інформація:

Повідомлення Dimon » Вів, 17 жовтня 2006, 21:06

перебивать клиентов не хорошо :smile:

AllWin
Контактна інформація:

Повідомлення AllWin » Сер, 18 жовтня 2006, 09:11

Ну ви як хочете, а я за DLS

Vova78
Контактна інформація:

Повідомлення Vova78 » Вів, 06 березня 2007, 21:53

Підкажіть будь-ласка який потрібно об"єм ЗЯ для http://www.alteam.ru/Helix_W10__1615.html

ТУЗІК
Ім'я:Василь Іванович
Контактна інформація:

Повідомлення ТУЗІК » Сер, 13 червня 2007, 11:03

Vova78 писав:Підкажіть будь-ласка який потрібно об"єм ЗЯ для http://www.alteam.ru/Helix_W10__1615.html
Там же пише: Vas - эквивалентный объём - 45 л

b_andriy
Ім'я:Андрій
Контактна інформація:

Re: Будуєм саб

Повідомлення b_andriy » Чет, 11 жовтня 2007, 16:54

На яку частоту виставляти фазіки для ФІ і для БП шоб був хароший мягкий бас

Відповісти

Хто зараз онлайн