Модератори:Jarevych, Жульєн, Yelik, Dimon, Denja, NIK
Мене років 8 назад за таке зупинили в Тернополі. Питає "чо блимаєш?". Кажу "випадково зачепив". А він "шо, пять разів випадково?"))). Зробив мені усне зауваження. Але я тоді був ше "зелений" в тих дєлах з ДАІKritik писав:Зупиняли вчора мене за то шо моргав зустрічним))))
Зря час потратили)))
А як ви себе ведете в таких ситуаціях?
Yuzer писав: Мене років 8 назад за таке зупинили в Тернополі. Питає "чо блимаєш?". Кажу "випадково зачепив"
Виходить таки "просто так" перевіряти не мають права. А як відмітили Felix i may при складанні протоколів т.п. Особисто я пред"являти їм і не збираюся, а чому? А тому що ПРИНЦИП, о!Інспектори не мають права перевіряти страховий поліс, крім тих випадків, що прописані в законодавстві - при ДТП, у МРЕВ та при складанні протоколу про порушення ПДР.
Перевірка страхового поліса «просто так» незаконна
Багато українських автолюбителів не знають, що «автоцивілку» потрібно обов’язково возити з собою. Однак ще більше водіїв потрапляють на гачок співробітників ДАІ, коли вони штрафують за її відсутність. Адже інспектори не мають права перевіряти страховий поліс, крім тих випадків, що прописані в законодавстві, а саме — при ДТП, у МРЕВ та при складанні протоколу про порушення ПДР. У подібну ситуацію нещодавно потрапив і донеччанин Сергій. Він рухався на власному автомобілі вулицею Артемівською. Та несподівано був зупинений працівником ДАІ. При цьому чоловік жодних правил дорожнього руху не порушував. Під час перевірки документів інспектор ДАІ попросив пред’явити договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Однак у чоловіка його не було.
— Після складання протоколу інспектор виніс постанову у справі про адміністративне правопорушення серія АН № 102697. Він встановив притягнути мене до відповідальності та стягнути штраф у розмірі 500 гривень. З цим рішенням я не погодився й одразу звернувся до суду, — розповідає Сергій. — Оскільки ст. 19 Конституції України передбачає, що правовий порядок у країні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. У даному випадку інспектор ДАІ порушив закон. Адже він не мав права зупиняти автомобіль лише для перевірки страхового поліса.
11 грудня Червоногвардійський районний суд міста Макіївки Донецької області визнав неправомірними дії інспектора ДАІ щодо складання стосовно Сергія протоколу про адміністративне правопорушення від 25.09.2009 року. Скасовано було і протокол про правопорушення.
За словами столичного адвоката Олександра Івановича, згідно зі ст. 16 Закону України «Про дорожній рух» № 3353 від 30.06.93 року водій зобов’язаний: мати при собі та на вимогу працівників міліції передавати для перевірки посвідчення, реєстраційні та інші документи, що підтверджують право на керування транспортним засобом, а також дорожні (маршрутні) листи і документи на вантаж, а у випадках, передбачених законодавством, страховий поліс. Адже відповідно до статті 21.2 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» контроль за наявності «автоцивілки» здійснюється Державтоінспекцією під час: проведення державного технічного огляду, реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, а також при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів ДТП.
«У даному випадку скласти стосовно Сергія протокол про адміністративне правопорушення за відсутність поліса страхування інспектор міг тільки у разі, якщо стосовно водія був би складений ним інший протокол — порушення правил дорожнього руху або оформлення ДТП. Тому дії інспектора є справді незаконними», — зазначив «Голосу України» адвокат.
Якщо Ви потрапили у ДТП зверніться за допомогою до досвідченого адвоката по ДТП, він точно знає порядок, практику, що склалася, і законодавство, які за останніх час зазнали значні зміни.
Ваша участь в ДТП не залежить від водійського досвіду. Рахуючи себе безумовно професіоналом, водій, як це не дивно звучить, викладає обставини ДТП з негативного для себе боку (часто помилкове припущення), що спричиняє за собою адміністративну і кримінальну відповідальність, власні матеріальні витрати і відшкодування дтп збитку іншій стороні.
а з якого переляку у МРЕВSpeedo писав:Ось цікава стаття
Було при проходженны тех.огляду,а зараз при перереэстраціі ТС.may писав:а з якого переляку у МРЕВSpeedo писав:Ось цікава стаття
А посилання на норматив можна?Olexandr писав: а зараз при перереэстраціі ТС.
напевне, мається на увазі у випадку:may писав: а з якого переляку у МРЕВ
хоч мене і не питали при реєстраціїSpeedo писав: реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей